Home < Nieuws < Theatergroep “Toneel Overdag” speelt: “GOUDMERELS” van Chrétien Schouteten

Activiteiten, cursussen, ruimtes huren, en meer

Nieuws

>

Theatergroep “Toneel Overdag” speelt: “GOUDMERELS” van Chrétien Schouteten

access_time
Theatergroep “Toneel Overdag” speelt: “GOUDMERELS” van Chrétien Schouteten

30 april 2020

Theaterwerkplaats Het Hek

Theatergroep “Toneel Overdag” speelt:

“GOUDMERELS” van Chrétien Schouteten
Regie: Peter van Kruining

In 1938 vlucht Lise Meitner, een Joodse natuurkundige, met hulp van de Groningse hoogleraar Dirk Coster uit Nazi-Duitsland naar Nederland.Lise Meitner stond op het punt om, samen met de Duitse chemicus Otto Hahn, kernsplitsing te ontdekken; de basis voor de ontwikkeling van kernenergie maar ook voor die van de atoombom.

We maken de angstige vlucht van Lise mee, we horen over de Emslandkampen, we horen over de onwil van Nederland om Joodse
vluchtelingen op te nemen. We zien de innerlijke strijd van Lise Meitner die haar land wil ontvluchten en toch ook weer niet.We worden geconfronteerd met de vragen van Dirk Coster achteraf: heb ik genoeg gedaan tegen de Nazi’s ? Heb ik genoeg gedaan voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan ik ?We zien na de oorlog Lise Meitner worstelen met het idee dat kernsplijting heeft geleid tot de atoombom waarmee
de mensheid zichzelf kan vernietigen. En door alles heen speelt steeds weer de tegenstelling tussen vrijheid en onvrijheid.

Wat vinden wij van dit alles?Een voorstelling die aansluit op actuele thema’s en die perfect past bij 75 jaar bevrijding.


Chrétien Schouteten schreef eerder het toneelstuk “de Scheikundige” over de ethische keuzes die de chemicus Fritz Haber moest maken in de eerste wereldoorlog. Dit stuk werd door dezelfde groep met dezelfde regisseur bijna 30 keer succesvol opgevoerd.

Ga terug

Gerealiseerd door MEN Technology & Media

E beheer@wijkcentrumdecomponist.nl | T 0592-408050